Umpan Untuk Ikan Patin

Ambil dedak dinding dan campurkan dengan 'ramuan-ramuan berikut: perut ayam direbus sehingga hancur, tos air rebusan (air rebusan jangan dibuang semuanya, ambil sedikit) dan telur ayam. keringkan betul-betul perut ayam tadi dan blender sehingga lumat.

Campurkan dedak, perut ayam blender, sedikit air rebusan tadi dan telur ayam mentah. Telur ayam akan memberi bau hanyir dan menyebabkan dedak tadi melekat dengan kuat.
Selamat mencuba.

-Pancingngail.blogspot.com

3 Responses to Umpan Untuk Ikan Patin

  1. selalu saya pakai dedak ayam + dedak merah + telur itik bagi rasa hayir. nak lagi power tambah kelapa goreng + air belacan yang di biarkan barbau. Tambah perisa pandan. wah Power bebbb...pakai mata rambai. Bukti pernah naikan jelawat dan patin 8kg....lg power bukan di kolam tp di sungai besar. wslm

    ReplyDelete
  2. ..dimata rambai tu..pakai roti gardenia potong kiub..bancuh bersama campuran dedak bomb (tabur)yg dibuat tadi bersama perisa pandan ..jangan terlalu lembik supaya senang diletakkan di mata kail. Masa mancing aku pakai mata saiz 14-17.Mata rambai tu pakai 5 mata di atas dan 2 mata di bawah dicangkut pd kekili supaya boleh berpusing.kalau tak buat cm tu..ikan lbh 10kg akan memutuskan tali bila lama bertarung. eemm..Batu ladung 8-10 bergantung pd arus sungai.Jorang aku pakai 10 kaki, sbb lbh sesuai memburu ikan mega2..di sg bernam dan sg perak...mggu lps dgn umpan ni..tali 40Ib putus di sg bernam.Syok kan layan ikan besar...abe_e.

    ReplyDelete
  3. Saya nak tanya ni umpan apa yg paling baik untuk ikan patin kolam pasal 25-5-2014 kami akan berlomba nak cari ikan yg paling besar,thank infonya ya

    ReplyDelete

Anda amat dialu-alukan untuk memberikan sebarang pendapat atau sebarang pertanyaan kepada pihak Kolam Buyut..